En tänkare med stort hjärta

Projektledare

Johan Collinder är en drivkraftig ledare med ett affärsmässigt tänkande. Men det viktigast av allt tycker han är att skapa en arbetsmiljö där medarbetarna känner sig engagerade och trivs. Engagerade medarbetare ger nöjda kunder.

Beskriv din roll på ViAQ
– Just nu har jag en tredelad roll. Jag är gruppchef för tre medarbetare som alla är aktiva i uppdrag för Trafikverket. Parallellt med detta har jag två egna uppdrag för Trafikverket där jag dels är regional projektledare för uppgradering av plankorsningar till den nya ALEX-tekniken och dels är samordnare för hanteringen av överskottsmassor i Västlänken, ett uppdrag som jag succesivt lämnar över till en av mina medarbetare.

Vad har du för bakgrund?
– Äldst av fem syskon med föräldrar som båda är ingenjörer, så mitt yrkesval är klart inspirerat av dem. Efter studier på Chalmers, Väg & vatten, parallellt med att jag läste till civilekonom på Handels fick jag en traineeplats på Trafikverket. Det blev ytterligare fem år på Trafikverket som projektingenjör och projektledare med fokus på höghastighetsjärnväg. Det var här min passion för järnväg blommade ut. En dag knackade Anders Berg från ViAQ på dörren och erbjöd mig att bli gruppchef för en ny konsultgrupp. Det kunde jag såklart inte tacka nej till. Ett beslut som jag inte ångrat en sekund.

Varför ViAQ?
– ViAQ är ett professionellt och familjärt företag med ett tydligt medarbetarfokus. Något som jag verkligen värdesätter.

Som ledare med personalansvar, vad tycker du är viktiga ledaregenskaper?
– För mig handlar ledarskap om att vara lyhörd mot människor. Vara nyfiken på vad är det som gör att mina medarbetare känner engagemang och trivs på jobbet. Bidra till en arbetsmiljö där vi är omtänksamma och kan vara vårt bästa jag.

Har du något drömprojekt?
– Jag vurmar verkligen för järnvägsprojekt och det skulle vara roligt att få jobba med höghastighetsjärnväg igen. Det är en härlig pionjärkänsla att få vara med och skapa ny viktig infrastruktur för landet. Det är mycket på gång just nu så det är inte omöjligt att det händer.

Vad ger dig livsglädje?
– Människor som jag älskar, mat och träning. Jag är en man med en enkel smak. Jobbmässigt är det att lyckas med mitt uppdrag och få positiv feedback.

Vilka personer inspireras du av?
– Det är många personer som jag inspireras av men främst inspireras jag av min sambo. Hon är fantastisk på så många sätt. Och så tvingar hon mig att träna och spara pengar – det är bra, skrattar Johan.

Om du skulle göra reklam för din bransch för en 18-åring, vad skulle du säga?
Tänk att få vara med och planera och bygga något som väldigt många kommer ha nytta av. Lämna ett avtryck för eftervärlden. Det är också ett tryggt karriärsval då behovet inom branschen är stort och du kommer ha möjlighet att välja och vraka mellan flera intressanta tjänster.

Vad gillar du att göra på fritiden?
– Jag gillar att vandra i vacker natur, helst lite utmanande och kuperat. Är inte jätteförtjust i att tälta däremot. Glamping är mer min stil. Det blir en del crossfit, min sambo tävlar medan jag är på nybörjarnivå. Umgås gärna med familj och vänner. Vi är ett gäng barndomskompisar som hängt ihop sedan vi var sex år gamla som fortfarande hittar på en massa roliga saker tillsammans. Det värdesätter jag väldigt högt!

Olskroken planskildhet

Tel: +46 10-330 54 30 | E-post: info@viaq.se
Stora Badhusgatan 18-20, 411 21 Göteborg | Vaksalagatan 2, 753 20 Uppsala

 © ViAQ 2021