Motiveras av utmaningar

Johan Bengtsson

Johan Bengtsson är sedan 2017 kontorschef på ViAQ. Efter flera år på fotbollsplanen ser han vikten av att vara en god lagspelare och teambyggare, vilket påverkar hans agerande som ledare.

Vad var det som lockade dig till ViAQ?
Det lilla bolaget med de stora möjligheterna. Jag gillar utmaningar och det får jag här med flera spännande arbetsuppgifter.

Vad är den avgörande faktorn när du rekryterar nya medarbetare?
Jag går inte efter någon mall eller metodik. Rätt person med rätt kompetens utifrån ViAQs förhållningssätt och marknaden. Det är en helhet.

Har du något motto i ditt ledarskap?
Jag tror inte på peka-med-hela-armen-ledarskap, i alla fall inte i vår miljö. Jag ser det mer som stöttning och coachning på personnivå.

Var är ViAQ 2030?
Vi är idag relativt små och anpassningsbara vilket gör att svaret beror på faktorer vi ännu inte vet, mer än att vi kommer kunna hantera dem. Men sannolikt är vi större än idag, med allt vad det innebär. Jag tycker det är bättre att fokusera på vart vi är idag och vilken riktning vi ska ha kommande år. Fokusera på vad som gör (och gjort) att vi kommit dit vi är idag och förbättra och utveckla därifrån.

Har du några framtidsspaningar för ViAQ och branschen?

Det är svårt att undvika debatten kring klimatet med miljö och hållbarhet, där behöver branschen ta sitt ansvar. I höstas startade vi ViAQ Miljö som tillhandahåller tjänster inom miljö och hållbarhet, ett litet steg i den riktningen.

Vad inom ditt jobb är roligast?
Det är många saker som är roliga. Att få träffa härliga människor som jag kan lära mig av och samverkan med mina kollegor, göra bra affärer och stoltheten över att vi är med och bidrar till samhällsutvecklingen.

Ditt jobb innefattar mängder av relationer. Vilken är din viktigaste relation och varför?
Min relation med mina medarbetare. Att de förstår att jag bryr mig om dem i deras uppdrag och arbetsliv, som trots allt är en relativt stor del av deras liv. Medarbetare som känner sig betydelsefulla och ges möjlighet till utveckling levererar bästa möjliga kvalitet till våra kunder.

Men min allra viktigaste relation är till min 1-åriga dotter Idun, att få se henne växa och utvecklas.

Vad gillar du att göra på fritiden?
Jag gilla att umgås med min familj och mina vänner. Fotbollsintresset finns kvar, fast numera blir det mest att jag tittar på fotboll i stället för att spela själv. Sedan vet jag inte om träning är ett intresse men jag gör det i alla fall på min fritid, skrattar Johan.

Olskroken planskildhet

Tel: +46 10-330 54 30 | E-post: info@viaq.se
Stora Badhusgatan 18-20, 411 21 Göteborg | Vaksalagatan 2, 753 20 Uppsala

 © ViAQ 2021