Tre decennier som miljökonsult

Miljökonsult

Efter flera år som miljökonsult på stora uppdrag, som bland annat utbyggnad av tunnelbanan för Region Stockholm och Citybanan för Trafikverket, är Mats Tapper redo för nya utmaningar tillsammans med ViAQ på västkusten.

Mats är ekotoxikolog och som konsult värdesätter han insatser som genererar reell miljönytta, och trots en lång karriär är han fortfarande nyfiken på nya idéer och lösningar.

Varför just ekotoxikolog?
– Jag har alltid varit naturintresserad och när larmen om skogsdöd och säldöd kom på 80-talet kändes en yrkesinriktning som motverkar miljöförstöring, helt rätt. Jag läste först tre år miljö- och naturresursplanering på Kalmar högskola. Därefter jobbade jag på ett miljölaboratorium och där väcktes intresset för hur kemiska ämnen påverkar människor och miljö. Det resulterade i en Masterexamen i ekotoxikologi på Uppsala universitet, berättar Mats.

30 års yrkeserfarenhet av miljöarbete
Mats har över 30 års yrkeserfarenhet av miljöarbete inom tillsynsmyndigheter, miljölaboratorium, miljömärkning, industrianläggningar och konsultverksamhet. Tyngdpunkten ligger på hantering av mark- och vattenföroreningar samt miljöbedömningar av kemiska produkter, varor och material. Mats är även certifierad Ceequal-assessor och diplomerad Svanensamordnare.

Vad är det roligaste med ditt yrke?
– Det är dels att hjälpa kunderna med problemlösning av diverse miljörelaterade frågeställningar, dels att det i bästa fall bidrar till minskad miljöbelastning.

Vad är särskilt utmanande i ditt yrke?
– Utmaningarna är många. Ska jag nämna en så är det att kunskapsutvecklingen om kemiska ämnens miljö- och hälsoeffekter går långsamt, samtidigt som samhället reagerar alltför trögt på den kunskap som faktiskt finns.

Vilket är ditt drömprojekt?
– Det har jag aldrig tänkt på men det måste väl vara projekt Rädda Planeten.

Hur kan vi bygga mer hållbart – vad krävs för att nå framgång?
-Det handlar om balans – ekonomiskt, socialt och miljömässigt. Det är positivt att det pratas och skrivs mycket om hållbar utveckling men det som krävs är att det genomförs faktiska åtgärder.

Olskroken planskildhet

Tel: +46 10-330 54 30 | E-post: info@viaq.se
Stora Badhusgatan 18-20, 411 21 Göteborg | Vaksalagatan 2, 753 20 Uppsala

 © ViAQ 2021