Heléne Medbo – ny gruppchef

Heléne Medbo

Heléne Medbo axlade i slutet av maj rollen som gruppchef för tio vassa projektledare på ViAQ. Närmast kommer Heléne från Sweco där hon bland annat har arbetat som gruppchef inom risk och säkerhet för spårbunden trafik.

– Vi är mycket glada över att vi lyckats rekrytera Heléne, som har en gedigen bakgrund på konsultsidan inom projekt- och byggledning, men också en bakgrund som ekonom och verksamhetsutvecklare. Det kombinerat med en god ledarskapsförmåga kommer utveckla en redan mycket framgångsrik grupp, säger Anders Berg, vd på ViAQ.

Hur såg din yrkesbana ut innan du kom till ViAQ?
-Jag är utbildad ekonom med inriktning marknadsföring som 1994 halkade in på Banverket och har sedan dess följt med på resan fram till Sweco i olika roller. Efter 28 spännande år var det dags för miljöombyte, och när ViAQ annonserade att de sökte gruppchef kände jag att det var en klockren beskrivning av mig i ett företag med en företagskultur och filosofi som attraherar mig, säger Heléne.

ViAQs medarbetare beskriver företaget som familjärt, kan du skriva under på det?
-Absolut! Det som Anders och ledningsgruppen beskrev för mig i rekryteringsprocessen finns verkligen på riktigt. En sund företagskultur där balansen mellan medarbetare, kunder och affärer är tydliga och alltid i centrum. Jag känner ett stort lugn i att ha hamnat rätt.

Vilka skulle du säga är de största utmaningarna för en konsult idag?
-Tidspressen i projekt och ändrade förutsättningar. Att klara balansgången mellan att leverera enligt krav och tidplan samtidigt som förutsättningarna ändras är svår. Det kräver många gånger rätt genomgripande insatser, inte minst kompetens- och resursmässigt, och stor förmåga att kommunicera med flera olika parter. Dessutom är det ofta många intressenter och viljor att ta hänsyn till, och nya beslut – som helst skulle ha fattats redan igår.

Ditt jobb handlar massor om relationer. Vad är ditt bästa tips på att bygga riktigt bra relationer med medarbetare och kunder?
För medarbetare är det att ge ansvar och förtroende. Involvera och låta dem vara delaktiga i företagets riktning och utveckling. För kunder är det att ha en tydlig och transparent dialog samt att avsätta tid för att sätta sig in i deras utmaningar, så att vi kan presentera en lösning som både är den bästa möjliga och samstämmig oss emellan.

ViAQ har satt ett max tak på 10 medarbetare per gruppchef. Varför är det viktigt?
Det är viktigt för att ha tid med att se alla medarbetare, följa upp och stötta dem utifrån deras individuella behov och utvecklingsmål. Vi gruppchefer är ju också aktiva i olika kunduppdrag, vilket gör att större grupper skulle bli lika svårt att hantera som ett fotbollslag med 20 spelare.

Vad tycker du är det viktigaste i ett gott ledarskap?
En av våra viktigaste uppgifter som chefer och ledare är att motivera våra medarbetare. Att få dem att växa, utvecklas och prestera bra i projekten som våra kunder ska känna sig nöjda med.

Vad hade du för drömmar som barn om vad du skulle bli som vuxen?
-Jag har alltid gillat att rita och måla, så efter jag vuxit ifrån barndomsdrömmen om att bli balettdansös var det arkitekt jag ville bli. Ett kreativt yrke med en spännande historia i gamla byggnader.

Var är din favoritplats för återhämtning?
-Havet. Jag bor i Onsala och har nära till havet dit jag gärna går för att samla mina tankar och hämta ny energi. Är kulturintresserad och gillar konst och litteratur. Gillar att resa – drömresemålet just nu är New York. Och så har jag en bild av mig själv sittandes på ett tåg tuffandes fram mellan Cusco och Machu Picchu i Peru. Det ska bli spännande!

 

Olskroken planskildhet

Tel: +46 10-330 54 30 | E-post: info@viaq.se
Stora Badhusgatan 18-20, 411 21 Göteborg | Vaksalagatan 2, 753 20 Uppsala

 © ViAQ 2021